Chraňte se před oxidačním stresem

Co je to oxidační stres a proč vám škodí? Jak se před ním můžete bránit a podpořit přirozenou ochranu těla?

Oxidační stres není nemoc sama o sobě, je to nevítaný proces, který se podílí na stárnutí těla a mnoha vážných nemocech, jako jsou například infarkt, rakovina, Parkinsonova a Alzheimerova choroba nebo ateroskleróza. Kde se oxidační stres bere, kdy vzniká? Jakmile se ve vašem těle naruší rovnováha mezi volnými radikály a antioxidanty – a volné radikály začnou vítězit. Jejich počet zvyšuje nezdravý životní styl – kouření, přejídání, nadbytek cukru, alkohol… Je na vás, abyste prohřešky kompenzovali dostatečným přísunem antioxidantů. Čím konkrétně?

Účinný jídelníček

Myslete především na dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, zejména toho výrazně barevného; antioxidační účinky má také známý zelený čaj. Jaké antioxidanty jsou nejvýznamnější?

VITAMIN E

Je rozpustný v tucích a zřejmě jedním z nejsilnějších antioxidantů. Hodně vitaminu E najdete v obilných klíčcích, ovesných vločkách, rostlinných olejích, oříšcích, olivách, špenátu a vaječných žloutcích.

VITAMIN C

Abyste doplnili vitamin C, sáhněte po rybízu, šípku, rakytníku, citronech, pomerančích, zelí, růžičkové kapustě, rajčatech a také bramborách.

SELEN

Selen najdete v ořechách, mořských rybách a rostlinách rostoucích v půdě na selen bohaté.

Vitamin B17 v centru pozornosti onkologů

Možná ne příliš známou látkou působící jako antioxidant je B17 (laetril). Někdy je označovaná jako vitamin, ačkoli vitaminem v pravém slova smyslu není. Jde o látku, která se přirozeně vyskytuje zejména v jádrech meruněk (pozor však na jejich zkonzumované množství), v hořkých mandlích, ale i v kukuřici, třešních, švestkách a dalších plodech. Popsal ji v 50. letech minulého století biochemik Ernst T. Krebs ml. a podle něj má tato látka schopnost ničit rakovinné buňky, zatímco zdravou tkáň – na rozdíl od umělé léčby – nenarušuje. O tuto látku se nyní zajímají onkologové na celém světě.