Léčivá síla meruněk

Konzumace meruněk prospívá našemu zdraví

U většiny plodin se doporučuje jíst je čerstvé, protože jinak ztrácejí na své léčivé síle. U meruněk je to jiné. Sušené plody obsahují mnohem víc železa než čerstvé. A doslova zázračná jsou jádra tohoto ovoce. Na jaké zdravotní obtíže se hodí?

Nevelký strom s malými oranžovými plody pochází z Číny, odkud se rozšířil do Indie. Tam meruňky objevil Alexander Veliký, kterému zachutnaly natolik, že si je přivezl do Řecka. A následně si je zamiloval celý svět.

Za oněch víc než 2 tisíce let už lidé zjistili, že kromě toho, že meruňky báječně chutnají, skrývají v sobě také léčivou sílu. Na podzim a v zimě nebývají čerstvé moc často k sehnání. Vychutnat si je ale můžeme i sušené. Ty nic na obsahu zdraví prospěšných látek neztrácejí. Naopak. A na co všechno pomáhají?

Především udržují v dobré kondici oči, a to nejen díky obsahu provitaminu A, nýbrž i přítomností dalších vitaminů a minerálů, jež zvyšují jeho působení. Meruňky se proto doporučují v případě suchých spojivek, při jejich chronickém podráždění nebo svědění, ztrátě ostrosti vidění v důsledku atrofie čoček a při šerosleposti.

Malé množství sušených meruněk může také ulevit od zácpy, protože obsahují vysoký obsah vlákniny. Zvyšují odolnost proti infekcím. Doporučují se při chronickém zánětu sliznice hltanu, zánětu vedlejších dutin nosních a ekzémech. Dále pak udržují rovnováhu v nervové soustavě, a měly by se proto jíst v případech malátnosti, deprese, nervozity a snížené chuti k jídlu. Tyto účinky se připisují vysokému obsahu stopových prvků v meruňkách.

Meruňky patří z hlediska výživových a biologických hodnot k nejcennějšímu peckovému ovoci. A právě pecky, respektive jejich jádra, jsou dalším zdrojem zdraví prospěšných látek a jsou zkoumána v souvislosti s léčbou řady nemocí včetně rakoviny. Ovšem pozor na množství, především hořká jádra mohou způsobit otravu. Denně jich můžeme sníst maximálně pár kusů. Z jader se proto často vyrábí meruňkový olej. O jeho využití k léčbě nádorů a vředu se zmiňuje už i tradiční čínská medicína. Jeho používání se rozšířilo do všech koutů světa a pro stejné účely byl například využíván i v Anglii v 17. století.

Jádra obsahují látku zvanou laetril, pro kterou se vžilo označení vitamin B17. Odborníci předpokládají, že laetril může sloužit jako zdravá alternativa prevence proti negativním civilizačním onemocněním, samozřejmě v kombinaci se zdravým stravováním.

Existují studie, které dlouhodobě mapovaly národy, které se dožívají velmi vysokého věku a těší se dobrému zdraví. Tyto národy žijí v souladu s přírodou, ale také hojně konzumují meruňky. Například Hunzové v Asii sní až dvěstěnásobek obvyklého příjmu meruněk a jader. Proto se prý mezi nimi nevyskytují nádorová onemocnění, obyvatelé jsou vitální a vypadají proto mladší, než ve skutečnosti jsou.